[ start ] [ forum ] [ competitie ] [ klimgids ] [ rots ] [ alpien ] [ bergwandelen ]
 [ wandel.bergsport.com ]

je bent hier : climbing.nl > wandel.bergsport.com > gran paradiso > praktische informatie
 [ Respect the forest - Take back your rubbish ! ]


Praktische informatie voor een
huttentocht in de Gran Paradiso

Door : Ellen Timmer, september 2004.

Niveau

Onderschat de Gran Paradiso niet. Hoewel de wandelpaden goed zijn gemarkeerd, is het echt hooggebergte met de nodige gletsjers. In het voorseizoen kan er - zoals wij merkten - nog veel sneeuw liggen. De pasoverschrijdingen zijn vrijwel altijd pittig omdat er veel losliggend gruis ligt. Doe deze niet als je niet over voldoende bergsportervaring beschikt. In de gidsjes die ik las over de hoogteweg (Alta Via 2) die door het gebied loopt, werd erg luchtig gedaan over de passen. Ten onrechte, vind ik.

Ben je niet zeker van jezelf, doe dan zoals wij en doe de tocht met een gids. Wij deden een huttentocht met de NKBV. Ook kan je een lokale gids inhuren of beroep doen op een reisorganisatie.

Inlooptip: het Valpelline, ten noorden van Aosta, is een prachtig gebied om in te lopen. Het Valpelline is bereikbaar door de bus van Martigny naar Aosta te nemen en onderweg, bijvoorbeeld in Etroubles, uit te stappen en dan te voet door te steken naar Ollomont (over de Col de Champillon of onderlangs).


Route

Op onderstaande schets is onze route te vinden. We volgden voor een belangrijk deel de Alta Via 2.

 [ kaart ]


Gidsen

Er zijn allerlei gidsjes, onder meer:

 • Weijdert, Bergwandelingen, beklimmingen en trektochten in Valle d’Aosta, een serie waarvan deel 1 over het Valpelline en Val Ollomont net is verschenen. Meer informatie op de site van Weijdert. Weijdert organiseert zelf ook tochten in het Val d'Aosta.
 • Rother Aostatal Wanderfuehrer.
 • Lautier, Peters, Weijdert, Trektochten aan de zuidrand van de Alpen, bevat diverse tochten in het Gran Paradiso gebied (vaak voor gevorderden).
 • Lonely Planet gids, Walking in Italy.
 • Akitt, Long distance walks in the Gran Paradiso, bevat onder meer een beschrijving van de Via Alta 2; is geschreven door ervaren bergwandelaars, wat lichthartig over de soms moeilijke passen.


Kaarten

De Italiaanse wandelkaarten (de 1:25.000 kaarten 101 en 102) van het Istituto Gegrafico Centrale in Turijn zijn van beduidend mindere kwaliteit dan de Zwitserse landkaarten. Er staan erg veel fouten op, die ik zelf ook heb geconstateerd (bijv. de hut staat op een verkeerde plaats ingetekend).
Van het gebied ten noorden van Aosta bestaat een 1:50.000 kaart van de Zwitserse topografische dienst, nr. 293 Valpelline.
De enige hoop is de nieuwe kaartenserie 1:25.000 (donkerblauwe omslag) die in de maak is van de grensgebieden tussen Frankrijk en Italie. De serie heet Alpes sans Frontieres - Alpi senza Frontiere. Er staan GPS coördinaten (WGS 84 raster) op. Een deel van de Gran Paradiso valt daar ook in, zie kaarten 14, 15 (op deze kaart ligt Aosta in het NO), 16 en 17. Deze kaarten van het Franse geografische instituut IGN zijn van een iets betere kwaliteit. Meer informatie geeft IGN hier.
Deze voornoemde kaarten zijn bij iedere goed gesorteerde Nederlandse kaartenwinkel te koop of te bestellen. Ter plekke kunnen de Italiaanse kaarten ook worden gekocht in de boekhandels van Aosta en Cogne en wellicht ook in andere grotere plaatsen in de dalen van de Gran Paradiso.


De reis er naartoe

Het gebied is zowel per auto als per openbaar vervoer bereikbaar. Als je kijkt hoe je er moet komen met de trein, dan stuurt de treinplanner je er in het algemeen via een grote omweg over Turijn naar toe. Dat hoeft niet, want je kunt ook het laatste stuk per bus vanuit Frankrijk (Chamonix) of Zwitserland (Martigny) doen. De onvolprezen busonderneming Savda verzorgt deze busverbindingen, zie hieronder bij de internetlinks. De bus vanuit Chamonix gaat alleen in de zomer (juli - augustus). De verbinding vanuit Martigny functioneert het hele jaar.


Informatie op internet

Op internet is de nodige informatie te vinden. Kijk onder meer op:


^^ startpagina : Gran Paradiso [ Een prachtig oog ]
Een prachtig oog

over deze site : welkom

Welkom op wandel.bergsport.com, de site met verhalen over meerdaagse trektochten van climbing.nl, a.k.a. de dutch climbing homepage. Nieuwe verhalen worden altijd aangekondigd op de voorpagina van climbing.nl.

Heb je zelf nog verhalen, informatie of foto's voor wandel.bergsport.com? Graag! Neem daarvoor contact op met Ellen Timmer, de redakteur van deze site.

Gerelateerde sites met verhalen en verslagen zijn overigens:


tochtenverhalen : overzichtclimbing.nl : alpien : verhalen : gebiedsinfo : techniek : materiaal   |   forum : klimgids.nl : zoek : redactie
disciplines : competitie : boulderen : sportklimmen : alpien : bergwandelen   |   special interest : bleau.info : ijskap.nl
blogs : sloper : klimx : loods : jh   |   sacs : n : a : e : g : i : l : nij : t : til : u : y : nsk : nskb   |   org : nmga
sponsors : demmenie : axis : la sportiva : belle maison : nkbv : de klimmuur : klimhal a'dam : evolv
 

© '94-'08 climbing.nl, bleau.info, bergsport.com all rights reserved