[ start ]  [ forum ]  [ competitie ]  [ klimgids ]  [ rots ]  [ alpien ]  [ bergwandelen ]
 [ wandel.bergsport.com ]

je bent hier : climbing.nl > wandel.bergsport.com > binnen-hebriden
 [ Respect the forest - Take back your rubbish ! ]
 [ Uitzicht vanaf de Quiriang ]
uitzicht vanaf de Quiriang


Wandelen op de Binnen-Hebriden

Door : Hanneke v.d. Boogerd.


De Binnen-Hebriden

De Binnen-Hebriden liggen vrij dicht voor de kust van Schotland en bestaan uit tientallen eilanden, waarvan Skye het grootste en het meest toeristische is. Hoogzomers wordt het op Skye alleen echt druk op de meest toeristische plekken, en er zijn altijd wel plekjes te vinden die nog rustig zijn. Als je echt niet van drukte houdt kun je beter voor half juli of na half augustus gaan. Skye is op zich niet zo'n groot eiland, maar doordat het bijna helemaal uit schiereilanden bestaat met een zeer grillige kustlijn kun je hier toch heel verschillende tochten maken. We hebben een paar van deze schiereilanden bezocht; Trotternish, Duirinish en de bergketen van de Cuillins.

 [ de Quiriang ]
de Quiriang


Skye (Trotternish)

Na een zeer natte en mistige busreis vanuit Portree kwamen we in Uig aan. Uig ligt in het noorden van Skye en van daar uit wilden we een inlooptocht maken. Eerst hebben we boodschappen gedaan en daarna onze plannen bijgesteld. We wilden eigenlijk eerst de Beinn Edra (611m) beklimmen en daarna het eiland oversteken naar de andere kant (naar het dorp Staffin). Het beklimmen van de berg hebben we maar laten schieten; de top lag helemaal in de wolken, en van het mooie uitzicht over het eiland en alles eromheen zouden we dan toch niks zien.

Toen hebben we besloten om over de binnendoor weg richting de Quiraing te lopen. Dit weggetje begint in Uig en volgt voor een gedeelte de rivier de Rha. Aan de andere kant van de pas kom je uiteindelijk uit bij het dorp Staffin (waar ook een kleine camping is).

Het lopen over het weggetje is niet zo spannend, maar omdat je steeds hoger komt wordt het uitzicht om je heen wel steeds mooier. Het weggetje loopt licht omhoog en je passeert ook een soort van pas. Na deze pas kwamen we bij de Quiraing, waar het ons allemaal om te doen was geweest. Was het landschap voor de pas nog glooiend, aan de andere kant van de pas verandert dit gelijk. Hier hebben de bergen ineens steile rotswanden met allerlei losstaande rotspieken en andere gapende afgronden. Dit gebied noemen men hier de Quiraing en dit is een van de rotsklimgebieden van Skye. De verschillende massieven hebben fijne namen als 'The Needle' , 'The Prison' en 'The Table'.

Je kan onder de rotsen door wandelen over een heus wandelpad en dat hebben we dus ook gedaan. We hebben nog even gekeken of we klimroutes zagen, maar we hebben ze niet gevonden. Die rare Schotten doen niet aan boorhaken... Het is zeker zeer de moeite waard om er eens te gaan kijken en te klimmen. Toen we uitgekeken waren zijn we teruggelopen naar de weg en verder afgedaald naar Staffin, terwijl het ondertussen droog was geworden en zowaar de zon ging schijnen. Hier hadden we een prachtig uitzicht over de zee en het vasteland in de verte. Zo kwamen we aan op het kleine campinkje in Staffin. Omdat we hierna een ander deel van Skye wilden bezoeken hebben we de volgende dag de bus richting Portree genomen. Portree is de 'grote' stad van het eiland en hier vind je dus ook alle voorzieningen en hebben ze ook een heus busstation vanwaar je naar alle plekken op het eiland kan reizen. Na onze boodschappen zijn we op weg gegaan naar Dunvegan (met de bus).


>> volgende pagina : Skye Duirinish

over deze site : welkom

Welkom op wandel.bergsport.com, de site met verhalen over meerdaagse trektochten van climbing.nl, a.k.a. de dutch climbing homepage. Nieuwe verhalen worden altijd aangekondigd op de voorpagina van climbing.nl.

Heb je zelf nog verhalen, informatie of foto's voor wandel.bergsport.com? Graag! Neem daarvoor contact op met Ellen Timmer, de redakteur van deze site.

Gerelateerde sites met verhalen en verslagen zijn overigens:


tochtenverhalen : overzichtclimbing.nl : alpien : verhalen : gebiedsinfo : techniek : materiaal   |   forum : klimgids.nl : zoek : redactie
disciplines : competitie : boulderen : sportklimmen : alpien : bergwandelen   |   special interest : bleau.info : ijskap.nl
blogs : sloper : klimx : loods : jh   |   sacs : n : a : e : g : i : l : nij : t : til : u : y : nsk : nskb   |   org : nmga
sponsors : demmenie : axis : la sportiva : belle maison : nkbv : de klimmuur : klimhal a'dam : evolv
 

© '94-'08 climbing.nl, bleau.info, bergsport.com all rights reserved