[ start ]  [ forum ]  [ competitie ]  [ klimgids ]  [ rots ]  [ alpien ]  [ bergwandelen ]
 [ wandel.bergsport.com ]

je bent hier : climbing.nl > wandel.bergsport.com > binnen-hebriden > algemene info
 [ Don't misuse chalk! ]

leuke kampeerspot aan Loch Coruisk


Proviand

Bij alle tochten die we hebben gemaakt zijn we geen dorpjes, bemande hutten of andere zaken tegengekomen om voedsel in te slaan. Dit hield voor ons in dat we al het eten vanaf het beginpunt van de wandeltocht met ons mee moesten nemen. Meestal namen we dan ook nog een noodrantsoen mee (die we gelukkig niet nodig gehad hebben); hierdoor waren de rugzakken soms erg zwaar. In de meeste dorpen waar we inkopen deden was wel alles voorhanden, het enige probleem was wel dat het brood (uit de supermarkt) in Schotland erg slecht is. Het is bijna niet voedzaam, vies van smaak en na een halve dag in een rugzak te hebben gezeten wordt het een kleffe klomp. Na een keer hebben we dat maar niet meer gedaan en hebben we müsli en dergelijke gegeten. Het is wel aan te raden om uit Nederland melkpoeder mee te nemen voor je müsli, want dat spul kun je daar niet krijgen.

Wat betreft warm eten hebben we het vooral moeten doen met pakjesmaaltijden; om die wat op te leuken en meer voedzaam te maken hadden we gedroogde sojabrokjes meegenomen. Water is er in Schotland in overvloed, maar de kwaliteit is soms wat dubieus. Er lopen veel schapen in de heuvels, en na een keer een dood schaap in een rivier gevonden te hebben weet je weer waarom je steeds je water doorkookt. Een aantal keren hebben we bij een huis om water gevraagd omdat we het echt niet vertrouwden. Gelukkig is het weer in Schotland vaak niet al te warm zodat de waterconsumptie een beetje binnen de perken kan blijven.de An Sgurr


Het weer en de Schotse manier van wandelen

Het weer in Schotland kan berucht slecht zijn, maar er komen ook periodes voor waar het best heel stabiel is. Het is daarom een goed idee om het weerbericht nauwlettend in de gaten te houden. Want de bergen zijn wel niet zo hoog, maar het weer kan wel zo slecht zijn dat een eenvoudige wandeling een ware martelgang kan worden met harde wind en striemende regen in je gezicht. Dat slechte weer heeft ook nogal eens de neiging om lang te duren en zeker op de Hebriden is dit iets om rekening mee te houden. Vanwege de harde wind die er vaak waait en de met tijden vele regen is een goede en absoluut waterdichte tent erg belangrijk, je vakantie kan anders wel erg nat en vervelend worden. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor je jas en een regenbroek.

Na dit stukje moet je vooral niet denken dat het daar altijd maar regent. Wij hebben twee dagen regen gehad en later nog een keer anderhalve dag regen. Tussenin was het droog, vaak scheen de zon en soms stond er erg veel wind.

De Schotse manier van wandelen wijkt wat af van wat we hier gewend zijn. De gemiddelde Schotse wandelaar pakt een kaart, wil hierop van A naar B en doet dat op de meest directe wijze: rechtdoor dwars door het gebied met kaart en kompas. Dat er niet altijd een pad loopt maakt niet uit en het maakt ook niet uit of de grond onder je voeten in een moeras verandert; men loopt vrolijk door. Gelukkig voor alle toeristen zijn er wandelpaden aangelegd, maar die zijn soms bar en boos. Vaak liggen er veel stenen en soms is het niet duidelijk waar het pad loopt en verliest het zich in kleine schapenpaadjes die overal en nergens naar toe leiden. In de Cuillins waren de paden erg goed, maar daar komen dan ook veel toeristen.

De soms slechte paden en het grillige weer kunnen er voor zorgen dat het wandelen een erg vermoeiende bezigheid wordt, en dat de afstand die je wilt afleggen veel langer duurt dan gepland. Houd daar dus rekening mee!


Reizen naar en in Schotland en kaarten

Het reizen naar Schotland kan op verschillende manieren; je kan er per boot of vliegtuig naar toe (en Harry Potter per bezemsteel; red.). Reizen op het vaste land is redelijk goed te doen met trein en bus. De trein is redelijk duur, maar met een Interrail kaart hoeft het niet echt te duur te worden. De spoorwegen hebben ook een website.

De meest gangbare manier om in Schotland rond te reizen is met de bus. Dit is goedkoop en je wordt naar bijna alle uithoeken van het land vervoerd, het is alleen wel een trage manier van reizen. Er zijn verschillende busmaatschappijen; voor de diensten tussen de grote steden kun je gebruik maken van de Scottish Citylink en naar de kleinere dorpen rijden allerlei regionale bussen. Het beste is om bij het plaatselijke toeristenbureau een dienstregeling te vragen.

Het reizen op de Hebriden vraagt wat voorbereiding, omdat je met de boot moet, die niet elke dag vaart en niet altijd goede aansluitingen heeft. Gelukkig is hier slechts een rederij; de Caledonian MacBrayne. Ze hebben een goede website met veel info over routes, prijzen, kortingen en combikaarten.

Als je voor het eerst naar Schotland gaat kunnen de volgende sites leuk zijn om eens van te voren te bezoeken.

Jim Willsher's Website; veel tochtinfo over de Munroes en met een complete lijst ervan. Dit alles is in het Engels.

Een andere Nederlandse site met veel informatie en veel tochtverhalen, beklimmingen en dergelijke is buitensport-schotland.nl.

Een fijn boek met bergen informatie is de Rough Guide van Schotland, deze is ook te krijgen in een Nederlandse vertaling.


De kaarten
Ordnance Survey, 1:50 000 (dit is de roze Landrangerserie).

Voor de Hebriden hebben we de volgende kaarten gebruikt:
* Landranger 23, North Skye, Dunvegan & Portree
* Landranger 32, South Skye & Cuillin Hills
* Landranger 39, Rhum & Eigg


^^ beginpagina : wandelen op de Binnen-Hebriden

over deze site : welkom

Welkom op wandel.bergsport.com, de site met verhalen over meerdaagse trektochten van climbing.nl, a.k.a. de dutch climbing homepage. Nieuwe verhalen worden altijd aangekondigd op de voorpagina van climbing.nl.

Heb je zelf nog verhalen, informatie of foto's voor wandel.bergsport.com? Graag! Neem daarvoor contact op met Ellen Timmer, de redakteur van deze site.

Gerelateerde sites met verhalen en verslagen zijn overigens:


tochtenverhalen : overzichtclimbing.nl : alpien : verhalen : gebiedsinfo : techniek : materiaal   |   forum : klimgids.nl : zoek : redactie
disciplines : competitie : boulderen : sportklimmen : alpien : bergwandelen   |   special interest : bleau.info : ijskap.nl
blogs : sloper : klimx : loods : jh   |   sacs : n : a : e : g : i : l : nij : t : til : u : y : nsk : nskb   |   org : nmga
sponsors : demmenie : axis : la sportiva : belle maison : nkbv : de klimmuur : klimhal a'dam : evolv
 

© '94-'08 climbing.nl, bleau.info, bergsport.com all rights reserved