[ start ]  [ forum ]  [ competitie ]  [ klimgids ]  [ rots ]  [ alpien ]  [ bergwandelen ]
 [ wandel.bergsport.com ]

je bent hier : climbing.nl > wandel.bergsport.com > kungsleden
 [ Respect the forest, don't make fires ! ]

[ Uitzicht bij Kebnekaise ]
Uitzicht nabij de top van de Kebnekaise


Wandelen over de Kungsleden

Door : Hanneke v.d. Boogerd.


Inleiding

In het uiterste noorden van Zweden loopt een lange afstandswandeling genaamd 'de Kungsleden'. De wandeling begint in Abisko (Turiststation) en eindigt 182 kilometer verder in Kvikkjokk. Dit is het oorspronkelijke en mooiste deel van de Kungsleden, en naar Zweedse begrippen is het een druk belopen pad. In Zweden houdt 'druk' in dat je misschien wel 10 mensen op een dag kunt tegenkomen.

Sinds een aantal jaren is de Kungsleden vanaf Kvikkjokk doorgetrokken naar Hemavan, er komt dan nog eens 258 kilometer bij door de Zweedse bergen. Dit stuk wordt niet vaak gelopen en zal dus een stuk rustiger zijn dan het stuk tot Kvikkjokk.

In dit verhaal wil ik een beschrijving geven van de Kungsleden vanaf Abisko naar Vakkotavare, dit is ongeveer een week lopen. Als je besluit om een ommetje te maken via Kebnekaise Fjällstation komen er minimaal nog twee dagen bij. Natuurlijk maak je dan ook gelijk een tocht naar de hoogste berg van Zweden of maak je met een gids een mooie gletsjertocht. Al met al kan je er dus een week over doen, maar ook 9 of 10 dagen.


Aanreis

De reis naar het hoge noorden kan op verschillende manieren. De meest gebruikelijke manier is met de nachttrein naar Abisko te reizen. De trein gaat vanuit Stockholm en is daar ter plekke pas te bespreken. Doe het reserveren zodra je in Stockholm bent, want de Nordpilen (=nachttrein) zit elke avond vol. De trein in Zweden is niet goedkoop, maar daarvoor brengen ze je 1300 km. (ongeveer) naar het noorden en dan zit je hoog boven de poolcirkel. Het is ook verstandig om gelijk je terugreis te boeken, dan ben je tenminste zeker van een bedje en anders moet je de hele nacht in een stoel proberen te slapen.

Als je in Abisko (Turiststation) aan komt begint de route ongeveer 100m verderop; er is hier ook een hut met bevoorrading.


Het Allemansrecht

In Zweden kent men het Allemansrecht, kort gezegd houdt dit dat je het recht hebt om overal te mogen kamperen. Er zijn wel enige regels waar je je aan moet houden. Zo ga je niet bij een landeigenaar in de voortuin staan, maar kies je een beschut plekje. Zorg er ook voor dat je bij vertrek de omgeving netjes achterlaat en alle afval weer meeneemt naar de bewoonde wereld. Als je op het land van de Samen terechtkomt en daar een nacht wilt staan zorg er dan voor dat je rendieren niet verschrikt en neem de nodige afstand tot de Samenviste, deze mensen zitten vaak niet op toeristen te wachten. Kortom, je bent te gast, gedraag je dus ook als zodanig en ben voorzichtig met de natuur om je heen.


>> Volgende pagina : Kungsleden

over deze site : welkom

Welkom op wandel.bergsport.com, de site met verhalen over meerdaagse trektochten van climbing.nl, a.k.a. de dutch climbing homepage. Nieuwe verhalen worden altijd aangekondigd op de voorpagina van climbing.nl.

Heb je zelf nog verhalen, informatie of foto's voor wandel.bergsport.com? Graag! Neem daarvoor contact op met Ellen Timmer, de redakteur van deze site.

Gerelateerde sites met verhalen en verslagen zijn overigens:


tochtenverhalen : overzichtclimbing.nl : alpien : verhalen : gebiedsinfo : techniek : materiaal   |   forum : klimgids.nl : zoek : redactie
disciplines : competitie : boulderen : sportklimmen : alpien : bergwandelen   |   special interest : bleau.info : ijskap.nl
blogs : sloper : klimx : loods : jh   |   sacs : n : a : e : g : i : l : nij : t : til : u : y : nsk : nskb   |   org : nmga
sponsors : demmenie : axis : la sportiva : belle maison : nkbv : de klimmuur : klimhal a'dam : evolv
 

© '94-'08 climbing.nl, bleau.info, bergsport.com all rights reserved