[ start ]  [ forum ]  [ competitie ]  [ klimgids ]  [ rots ]  [ alpien ]  [ bergwandelen ]
 [ wandel.bergsport.com ]

je bent hier : climbing.nl > wandel.bergsport.com > kungsleden > de kungsleden
 [ Respect the forest - Take back your rubbish ! ]

[ Rivier ]
Een rivier met een brug onder je voeten


Wandelen over de Kungsleden


De Kungsleden

Voor ik aan de beschrijving van de tocht begin wil ik kort iets vertellen over de Zweedse bergen en wat je daar allemaal kunt tegenkomen.

Het Zweedse berglandschap is heel anders dan we het bijvoorbeeld van de Alpen kennen. Het is ten eerste niet zo hoog (de hoogste berg van Zweden is 2117 meter), en de bergen zijn meer glooiend en niet erg steil. De tocht is niet zwaar als je deze vergelijkt met bijvoorbeeld een tocht door de Alpen: je loopt veelal door de dalen, een keer moet er een pas overgestoken worden en veschillende malen moeten er rivieren en meren overgestoken worden.

De meren kun je met een roeibootje oversteken en hier gaat veel tijd in zitten, omdat het de bedoeling is dat er op elke oever minstens een bootje ligt. Dit kan betekenen dat je drie keer op en neer moet varen voor je weer verder kunt lopen. Ook is het raadzaam om met rustig weer de oversteek te maken, als het te hard waait kun je in de problemen komen en de golfslag op het meer kan dan wel eens een beetje veel worden voor zo'n klein bootje. Soms is het verstandig om dan een dag te wachten met de oversteek. Bedenk dat de meren alleen overgestoken kunnen worden in de periode van ongeveer half juni tot ongeveer half september (er kan gewandeld worden van half juni tot eind september). Buiten deze tijd liggen er geen bootjes om te gebruiken, is er teveel ijsgang op de meren, of het weer is te slecht.

De rivieren die je moet oversteken zijn niet altijd voorzien van een brug en je zult dus moeten waden (neem hiervoor een paar sandalen en een wandelstok mee). Het waterpeil in de rivieren is afhankelijk van de hoeveelheid regen die er gisteren of vandaag valt en kan zeer variabel zijn: soms komt het water tot je enkels, maar soms kan het ook tot je kruis komen. Let bij het oversteken erg goed op, want alle rivieren stromen snel en zijn ijskoud (gletsjerrivieren), zelfs op een mooie zomerdag. Soms is het ook hier beter om te wachten tot morgen als het waterpeil gedaald is.

Ondanks dat je niet in de Alpen bent moet je er wel rekening mee houden dat het weer wel erg alpien kan zijn (er heerst een sub-arctisch klimaat), het kan +35C zijn, maar een uur later kan het vriezen en sneeuwen. De boomgrens ligt op 800m. en de sneeuwgrens op ongeveer 1000m. Bereid je erop voor dat het weer dus plotseling om kan slaan, dat je door een sneeuwveld moet (vooral vroeg in het seizoen), of dat je door een wildstomende rivier moet waden. Blijf dus alert ondanks de geringe hoogte waar je op loopt en bedenk dat een ongeluk altijd onverwacht komt en hulp kan dan heel ver weg zijn, want de Zweedse bergen zijn bijna onbewoond.


>> Volgende pagina : Tochtbeschrijving

over deze site : welkom

Welkom op wandel.bergsport.com, de site met verhalen over meerdaagse trektochten van climbing.nl, a.k.a. de dutch climbing homepage. Nieuwe verhalen worden altijd aangekondigd op de voorpagina van climbing.nl.

Heb je zelf nog verhalen, informatie of foto's voor wandel.bergsport.com? Graag! Neem daarvoor contact op met Ellen Timmer, de redakteur van deze site.

Gerelateerde sites met verhalen en verslagen zijn overigens:


tochtenverhalen : overzichtclimbing.nl : alpien : verhalen : gebiedsinfo : techniek : materiaal   |   forum : klimgids.nl : zoek : redactie
disciplines : competitie : boulderen : sportklimmen : alpien : bergwandelen   |   special interest : bleau.info : ijskap.nl
blogs : sloper : klimx : loods : jh   |   sacs : n : a : e : g : i : l : nij : t : til : u : y : nsk : nskb   |   org : nmga
sponsors : demmenie : axis : la sportiva : belle maison : nkbv : de klimmuur : klimhal a'dam : evolv
 

© '94-'08 climbing.nl, bleau.info, bergsport.com all rights reserved