[ start ]  [ forum ]  [ competitie ]  [ klimgids ]  [ rots ]  [ alpien ]  [ bergwandelen ]
 [ wandel.bergsport.com ]

je bent hier : climbing.nl > wandel.bergsport.com > ordesa
 [ Clean up the holds before and after climbing! ]  [ Jan Böinck ]
Door de
canyons en over
de hoogten van
het Ordesa-park
in de Spaanse
Pyreneeën

Door : Jan Böinck.

Inleiding

Het park Ordesa y Monte Perdido

Het nationale park "Ordesa y Monte Perdido" ligt in het centrale deel van de (Spaanse) Pyreneeën, ten zuiden van de bekende Franse bergplaats Gavarnie. Het 15.608 ha tellende park, dat al in 1918 werd opgericht, heeft een zeer gevarieerd landschap.

Het Valle Ordesa is een indrukwekkend canyondal met hoge kalkwanden die enigszins aan de Grand Canyon doen denken. Het dal bezit verder bekendheid door de spectaculaire watervallen beneden in de kloof, zo’n tien stuks. Het bezichtigen van deze watervallen in het hoogseizoen heeft wel als nadeel dat je dan niet echt de enige bent. Zeker de moeite waard maar wel druk bezocht dus.

Cańon de Ańisclo is eveneens een canyondal en heeft wel iets weg van de Gorges du Verdon in Zuid-Frankrijk. Deze kloof hebben we niet bezocht, maar je kunt er ongetwijfeld ook erg mooi wandelen.

Boven de dalen is een vrij dorre hoogvlakte met opgedroogde meren, karstgebieden en een rijke fauna met vooral veel gieren. Hier bevindt zich de enige bemande hut van het park. Verder kun je de zeldzame lammergier tegenkomen. Richting Franse grens worden de bergen wat hoger met als hoogste punt de Monte Perdido (3355m), de "vergeten berg" dus. De bekendste pas naar Frankrijk bevindt zich ook hier: Breche de Roland. Al met al een prachtig park in een indrukwekkend stukje Pyreneeën, dat zelfs een verstokte alpenganger enthousiast maakt voor de Pyreneeën.

Wij kozen ervoor het park te verkennen door een 3-daagse trektocht te maken met tent. Daar kamperen (eigenlijk bivakkeren) toegestaan is boven de 2200 meter en ook rond de verschillende hutten, verkozen wij dit boven overnachten in overvolle hutten. De wat meer doorgaande paden zijn goed gemarkeerd en dus makkelijk te vinden. Daarbuiten wordt het wat zoeken.


>> eerste etappe : Cirque de Gavarnie

over deze site : welkom

Welkom op wandel.bergsport.com, de site met verhalen over meerdaagse trektochten van climbing.nl, a.k.a. de dutch climbing homepage. Nieuwe verhalen worden altijd aangekondigd op de voorpagina van climbing.nl.

Heb je zelf nog verhalen, informatie of foto's voor wandel.bergsport.com? Graag! Neem daarvoor contact op met Ellen Timmer, de redakteur van deze site.

Gerelateerde sites met verhalen en verslagen zijn overigens:


tochtenverhalen : overzichtclimbing.nl : alpien : verhalen : gebiedsinfo : techniek : materiaal   |   forum : klimgids.nl : zoek : redactie
disciplines : competitie : boulderen : sportklimmen : alpien : bergwandelen   |   special interest : bleau.info : ijskap.nl
blogs : sloper : klimx : loods : jh   |   sacs : n : a : e : g : i : l : nij : t : til : u : y : nsk : nskb   |   org : nmga
sponsors : demmenie : axis : la sportiva : belle maison : nkbv : de klimmuur : klimhal a'dam : evolv
 

© '94-'08 climbing.nl, bleau.info, bergsport.com all rights reserved