[ start ]  [ forum ]  [ competitie ]  [ klimgids ]  [ rots ]  [ alpien ]  [ bergwandelen ]
 [ wandel.bergsport.com ]

je bent hier : climbing.nl > wandel.bergsport.com > rondane > algemene info
 [ Clean up the holds before and after climbing! ]

de rivieren slijten hier traptreden uit...


Rondane: algemene informatie


Wandelen in Rondane is qua hoogteverschillen niet zo spannend, maar omdat je steeds omhoog en omlaag loopt - en niet de hele dag omhoog zoals je dit in de Alpen tegenkomt - kan het toch wel erg vermoeiend zijn. De paden zijn op z'n zachtst gezegd slecht, het vergt veel van de conditie en de enkels om over dit soort paden te lopen. Ze liggen namelijk vol met stenen en regelmatig is het erg modderig, vooral vroeg in het seizoen en na regenbuien. Het "heuvelachtige" karakter van de wandelingen maakt dat het moeilijk is om op de kaart terug te vinden waar je nu precies bent. Zodoende weet je niet snel hoe ver je bijvoorbeeld al op weg bent naar de volgende hut. Daardoor kan het voor je gevoel heel lang duren voor je op de plek van bestemming bent.

Zoals ik hierboven al even liet doorschemeren zijn er in Rondane een aantal bemande hutten (ze liggen allemaal op een dag lopen van elkaar verwijderd), waar je gebruik van kunt maken. Deze hutten worden beheerd door de DNT (de noorse "NKBV"). In deze hutten kun je geen proviand kopen, maar ze serveren wel warme maaltijden, en 's ochtends kun je er ontbijten en er een lunch meenemen. Wij hebben een keer gebruik gemaakt van hun diner en ontbijtmogelijkheden. Wij konden dan tegen een vergoeding de tent bij de hut opzetten en gebruik maken van hun faciliteiten (o.a. de WC en de douche), en ik moet zeggen dat na een paar dagen wildkamperen een douche meer dan welkom is!

Als je vaker gebruik wilt maken van de hutten is het te overwegen om lid te worden van de DNT, je krijgt dan korting op overnachten (ook als je in de tent slaapt) en eten. Het is slim om van te voren eens te kijken van hoeveel hutten je gebruik zou willen maken en of het loont om lid te worden. De DNT heeft een website met veel informatie hieromtrent: www.dntoa.no. Deze site kun je ook in het engels bezoeken. Ook kun je hier vinden wanneer de hutten opengaan: handig voor bij je tochtenplanning. Lid worden kan gewoon in de hut als je aankomt, als je liever al lid bent voor je aan een tocht begint kun je lid worden bij hun hoofdkantoor in Oslo of bij elk wat groter toeristenburo.

Om bij het begin van de wandeling te komen zijn we met de trein gegaan, deze hebben ook een site: www.nsb.no. De trein is wel vrij duur, maar met een Interrailkaart kun je toch vrij goedkoop door het land reizen. Als de trein te duur is kun je ervoor kiezen met de bus te reizen. In de zomermaanden is er een uitgebreid lange afstandsbussen netwerk. Het is waarschijnlijk een stuk goedkoper reizen met de bus, maar het gaat niet zo snel als met de trein. Ook de busmaatschappij heeft een site: www.nor-way.no. De site is gedeeltelijk in het Engels en je kunt er je reis plannen, wel zo handig.

Wat betreft kaarten hadden we op deze tocht maar een kaart nodig: Rondane Nord, 1:50.000 van Statens Kartverk, dit is een kaart uit de de bordeauxrode serie kaarten. Ook is er een handig engelstalig boekje met nog veel meer wandelingen in Noorwegen: Walking in Norway van Connie Roos. Het is uitgegeven door Cicerone Press en het heeft ISBN-nummer ISBN 1 85284 230 X.

Voor meer informatie over Noorwegen in zijn geheel hun je natuurlijk ook de Rough guide of Lonely planet gidsen gebruiken.


^^ beginpagina : Rondane

over deze site : welkom

Welkom op wandel.bergsport.com, de site met verhalen over meerdaagse trektochten van climbing.nl, a.k.a. de dutch climbing homepage. Nieuwe verhalen worden altijd aangekondigd op de voorpagina van climbing.nl.

Heb je zelf nog verhalen, informatie of foto's voor wandel.bergsport.com? Graag! Neem daarvoor contact op met Ellen Timmer, de redakteur van deze site.

Gerelateerde sites met verhalen en verslagen zijn overigens:


tochtenverhalen : overzichtclimbing.nl : alpien : verhalen : gebiedsinfo : techniek : materiaal   |   forum : klimgids.nl : zoek : redactie
disciplines : competitie : boulderen : sportklimmen : alpien : bergwandelen   |   special interest : bleau.info : ijskap.nl
blogs : sloper : klimx : loods : jh   |   sacs : n : a : e : g : i : l : nij : t : til : u : y : nsk : nskb   |   org : nmga
sponsors : demmenie : axis : la sportiva : belle maison : nkbv : de klimmuur : klimhal a'dam : evolv
 

© '94-'08 climbing.nl, bleau.info, bergsport.com all rights reserved