[ start ]  [ forum ]  [ competitie ]  [ klimgids ]  [ rots ]  [ alpien ]  [ bergwandelen ]
 [ wandel.bergsport.com ]

je bent hier : climbing.nl > wandel.bergsport.com > stockholm > eilandenrijk
 [ Respect the forest, don't make fires ! ]

Stockholm - het eilandenrijk

Het Zweedse woord "holm" betekent "eiland". Als je op de kaart van Stockholm kijkt, zie je een wirwar van eilandjes, groot en klein. Er zijn nu veel minder eilandjes dan vroeger, want veel eilanden zijn door middel van wegen en bruggen met elkaar verbonden. Zowel in als buiten Stockholm kun je zien dat dit een gebied is van rotsen, het leek mij graniet. De rotsen zijn buiten de stad veel beter zichtbaar - soms zijn het indrukwekkende rotspartijen. [ Stockholm ]


Stockholm is een echte grote stad met een oude kern, de oude stad Gamla Stan, en daarom heen nieuwe wijken. Het kost weinig moeite om de stad uit te komen per trein of bus, en dan heb je al gauw veel ruimte om je heen. Meer ruimte dan je in de Nederlandse Randstad zult vinden en met een karakteristieke Skandinavische sfeer.

Buiten Stockholm ligt het bergachtige "platteland" met ontelbare kleine eilandjes. De eilanden in de archipel liggen vol met zomerhuisjes van de Zweden. In de zomer worden veel van deze eilandjes door ferry's met elkaar verbonden.

Toen ik er was lag er geen ijs - ook Zweden heeft de laatste jaren zachte winters. Vroeger kende Zweden wel strenge winters en toen was het voor de mensen die op de eilanden woonden de tijd om te reizen. Ik was verbaasd toen ik dat hoorde in het openluchtmuseum van Stockholm (Skansen). Maar het is wel logisch, want vroeger vroor de archipel in de winter dicht en konden mensen lopend over het ijs of schaatsend de andere eilanden bereiken. Dus grijp je kans als je in de winter in Stockholm bent, en ga ijswandelen of toerschaatsen.
Buitensport in het eilandenrijk

Ook zonder ijswandelen en schaatsen kan men zich op buitensportgebied vermaken in de archipel. Je kunt denken aan: wandelen, fietsen, zeilen, kanoën en roeien.

De Zweedse natuur is weggelopen uit de Skandinavische sprookjesboeken: met berken, dennen, moerassen en veel water. Ik heb genoten van mijn wandelingen.

Denk wel aan het meenemen van goede wandelschoenen (stevige softwalkers) en aan gamaschen ter bescherming tegen sneeuw / modder / nattigheid.


>> tweede onderdeel : route info

over deze site : welkom

Welkom op wandel.bergsport.com, de site met verhalen over meerdaagse trektochten van climbing.nl, a.k.a. de dutch climbing homepage. Nieuwe verhalen worden altijd aangekondigd op de voorpagina van climbing.nl.

Heb je zelf nog verhalen, informatie of foto's voor wandel.bergsport.com? Graag! Neem daarvoor contact op met Ellen Timmer, de redakteur van deze site.

Gerelateerde sites met verhalen en verslagen zijn overigens:


tochtenverhalen : overzichtclimbing.nl : alpien : verhalen : gebiedsinfo : techniek : materiaal   |   forum : klimgids.nl : zoek : redactie
disciplines : competitie : boulderen : sportklimmen : alpien : bergwandelen   |   special interest : bleau.info : ijskap.nl
blogs : sloper : klimx : loods : jh   |   sacs : n : a : e : g : i : l : nij : t : til : u : y : nsk : nskb   |   org : nmga
sponsors : demmenie : axis : la sportiva : belle maison : nkbv : de klimmuur : klimhal a'dam : evolv
 

© '94-'08 climbing.nl, bleau.info, bergsport.com all rights reserved